pakujemy…

Wszystkie kawy pakujemy zaraz po wypaleniu i wystudzeniu. Używamy specjalnych, grubych, trzy warstwowych toreb (tzw. stand-upów) o wysokiej barierowości i stabilnej konstrukcji. Torebki są wyposażone w specjalny zawór zwrotny, umożliwiający poprawne odgazowanie bardzo świeżej kawy, tj. w pierwszej fazie usunięcie powietrza z pomiędzy ziaren oraz późniejszą eliminację nadmiernej ilości dwutlenku węgla.  Dzięki takiemu połączeniu kawa zachowuje praktycznie niezmienną świeżość przez co najmniej 3 miesiące od daty palenia. Zużyć zalecamy oczywiście dużo wcześniej 😉

Na każdej torebce kawy znajdziecie etykietę, na której podane są, naszym zdaniem najistotniejsze informacje tj. dokładne pochodzenie każdej kawy oraz takie dane jak odmiana lub odmiany botaniczne ziaren, wielkość ziarna czyli tzw grading i sposób obróbki kawy (natural/sun dried, pulped natural czy washed & sundried).  Z tyłu opakowania znajduje się naklejka z datą palenia, natomiast data  przydatności do spożycia jest dodatkowo wybita na zgrzewie górnym.

Czyste arabiki, czyli wszystkie kawy single origin, te wypalone do espresso i do dripa oraz 100% mieszanki arabik pakujemy w torby w kolorze białym. Mieszanki z domieszką robusty są pakowane w torby w kolorze czarnym.

Udostępnij ten post

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *